Pomidorai žiemai

Nors mūsų šiltnamius ir daržus puošia vis daugiau daržovių, pomidorai ir toliau karaliauja konservuojamų daržovių sąrašo viršūnėj. Kad ir kokį platų pomidorų gaminių asortimentą siūlo mūsų prekybos centrų lentynos, nieks neprilygs namuose užaugintų ir pačių paruoštų pomidorų skoniui ir kokybei.

Žinoma, labai daug priklauso nuo šeimininkės įgūdžių, pomidorų rūšies ir pasirinkto recepto, tačiau keletas bendrinių patarimų vis tik yra:

1) Palikite kuo mažiau laiko tarp pomidorų skynimo ir konservavimo;

2) Jei konservuojate supjaustytus pomidorus, “cielus””, dantų krapštuku lengvai subadykite juos, taip apsaugosite odelę nuo įtrūkimų.

3) Atrinkite sveikus vaisius.

4) Indai tikrai turi būti sterilūs.

5) Turėkite neskubaus laiko ir gerą nuotaiką 🙂

DŽIOVINTI POMIDORAI

Rinkimės mėsingesnius pomidorus. Tokius pakanka perpjauti pusiau. Jei turimi pomidorai sultingesni, išskobkime minkštimą su sėklomis. Džiovinimui jų nereikės.

Supjaustykime pomidorus pusiau (jei maži) arba suketvirčiuokime. (jei pomidorai didesni). Jei neturime džiovyklės, tiks ir paprasta orkaitė. Kepimo skardą išklokime kepimo popieriumi, sudėkime ant jo supjaustytus pomidorus ir apibarstykime prieskoniais. Druska, pipirais, smulkintu česnaku. Prieskonių berkime tiek, kiek beriame jų žalių pomidorų valgymui. Pagardinkime mylimomis žolelėmis: baziliku, raudonėliaIs, čiobreliais ar rozmarinais.

Džiovinkime 40 laipsnių temperatūroje. Nuo 6 iki 48 valandų, priklausomai, nuo pomidorų vandeningumo.

Neperdžiovinkime! Paspaudus turi jaustis minkštumas. Jokiu būdu neturi būti traškučiai. Teisingai išdžiovintas pomidoras primena guminį.

Išdžiovintus pomidorus pamerkime į verdantį vandenį, pagardintą balzaminiu actu. Po 5 minučių nusunkime ir palikime džiūti.

Sausus džiovintus pomidorus dedame į stiklainį, sterilizuotą, žinoma. Apibarstome smulkintu česnaku ir raudonėliu. Pabaigoje įmetame lauro lapelį, užilame alyvuogių aliejumi, sandariai uždarome ir padedame šaltai bent kelioms dienoms, o dar geriau – keliems mėnesiams 🙂

ŠALDYTI POMIDORAI

Nulupkime pomidorų odeles. (galime įvairūs būdai, bet pabandykume šį: ištraukime pomidorų kotelius ir pomidorų galuose peiliu įpjaukime kryžiukus. Tada užpilime verdančiu vandeniu. Palikime keliom minutėm. Kai odelės atšoks, pomidorus išgriebkime kiaurasamčiu, ir nuliekime šaltu vandeniu ar sudėkime į ledo vonelę. Dabar jau lengvai nulupsime odeles. )Nuluptus pomidorus sumalame mėsmale, į gautą masę įspaudžiame česnako, Pasūdome. Ragaujame. Česnakų ir druskos kiekis turi atitikti mūsų skonį. Išpilstome tyrelę į formales ir šaunam į šaldiklį.


RAUGINTI POMIDORAI

1 l talpos stiklainiui mums prireiks: pomidorų, kelių serbentų ir vyšnių lapų, 1 šaukšto druskos, 1 arbatinio šaukštelio cukraus, kelių česnako skiltelių,
Pomidorus ir prieskoninius lapus nuplauname. Tuomet švaraus stiklainio dugne paklokime serbentų, vyšnių lapus,šberkime druską bei cukrų, įmeskime česnako skilteles, sudedame pomidorus ir užpilame labai šaltu, lediniu vandeniu. Sandariai uždengiame. Tada stiklainį pavartome, pasklaidome prieskonius ir… viskas. Laikome šaltai ir laukiam žiemos.

MARINUOTI POMIDORAI (Be acto)

Pomidorus švarriai nuplauname, subadome mediniu smeigtuku, arba – jei pomodorai dideli – supjaustome. Ant stiklainio dugno dedame skiltelę česnako (nebūtinai), šiek tiek juodųjų ir kvapiųjų pipirų. Tada sudedame pomidorus. Išverdame marinatą (litrui vandnes dedame 1 šaukštą druskos, 3 šaukštus cukraus, 5 šaukštus citrinos sulčių). Dar karštą marinatą pilame ant pomidorų (iki stiklainio kaklelio pradžios, maždaug centimetras nuo viršaus turi likti).

Didelio puodo dugne patiesiame rankšluostėlį, pilame vandenį, sutatome pridengus dangteliais stiklainius (neuzdengtus pilnai). Vandenį užkaitiname ir pasterizuojame maždaug 90 laipsnių temperatūroje. (1 l talpos stilklainius – apie 20 min).

Tada stiklainius išimame, sandariai uždarome, pastatome dangteliais žemyn, užklojame ir leidžiame palaipsniui atvėsti.

Atvėsusius dedame į šaldytuvą arba nešame į rūsį.

Skanaus!!!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *