Shiitake grybai. Kodėl verta juos pažinti

✔kilę iš Rytų Azijos. Šiandien yra vieni populiariausių grybų visame pasaulyje;
✔vertinami už sodrų, pikantišką, išraiškingą skonį ir didelę naudą sveikatai;
✔turi mažai kalorijų ir yra baltymų, skaidulų ir gerųjų angliavandenių šaltinis;
✔be įspūdingos vitaminų ir mineralų gausos, turi daug naudingų junginių, stiprinančių imunitetą, gerinančių širdies veiklą, mažinančių cholesterolį, galinčių padėti kovojant su kai kuriais onkologiniais susirgimais. Šie junginiai taip pat turi priešuždegiminių savybių, gali sumažinti kraujospūdį ir užkirsti kelią daugeliui pavojingų širdies ligų;
✔ juose gausu vitamino D, reikalingo gerai kaulų būklei palaikyti;
✔ turi daug aminorūgščių, būtingų mėsai, todėl gali būti puikus mėsos pakaitalas;
✔ gali būti naudojami dviem tikslais: kaip maistas ir kaip papildas;
✔naudojami ir švieži, ir džiovinti;
✔džiovinti turi dar stipresnį umami skonį, nei švieži. (“Umami” – reiškia pikantiškas,skanus. Tai yra penktasis skonis, žmonijai žinomų skonio gamoje, šalia “kartus”, “sūrus”, “rūgštus” ir “saldus”. Šis skonis kilęs iš Tolimųjų Rytų, Europos virtuvėje natūraliai šio skonio nebuvo sutinkama);
✔tiek džiovinti, tiek švieži naudojami troškiniams, sriuboms, padažams ir pan;
✔dažnai naudojami tradicinėje Kinijos, Japonijos, Korėjos ir Rytų Rusijos medicinoje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *