Visi turime , visi ragavome, beveik visi mėgstame, bet ar žinome, kad:
Svogūnai – viena seniausių pasauly daržovių. Manoma, kad Žemėje jie auga ne mažiau, kaip 7000 metų.
Senovės Egipte svogūnas buvo garbinamas, kaip amžinojo gyvenimo simbolis. Svogūnai buvo laidojami kartu su mirusiais, tikint, kad atneš sėkmę pomirtiniame gyvenime.
Graikijoje gladiatoriai prieš kovas kūnus išsitepdavo svogūnų tepalu, tikėdami, jog tai suteiks energijos ir jėgos.
Svogūnai laikomi silpnu antibiotiku. JAV, pilietinio karo metu, svogūnų sultimis buvo gydomos žaizdos.
Senovėje buvo manoma, jog svogūnų lukštai nuspėja būsimą žiemą: storas lukštas žada šalčius, plonas – švelnią žiemą. (Pabandom patikrinti? )
Jei nenorite “kvepėti” svogūnu, bet labai mėgstate jo skonį, po valgio krimstelkite petražolės ar obuolio.
Svogūnai gali būti sudžiovinti ir naudojami, kaip prieskoniai.
Visi žinome Niujorką, kaip Didijį Obuolį. Bet ar žinome, kad iki Didžiojo Obuolio Niujorkas buvo žinomas, kaip Didysis…Svogūnas? Nes tai miestas, kurį lukšteni sluoksnis, po sluoksnio, bet nepasieki jo šerdies?
Oficialiai didžiausias pasaulyje svogūnas, įregistruotas Gineso rekordų knygoj ,sveria apie 5 kg.
Svogūnus valgyti labai sveika. Juose gausu vitaminų, mineralų, maistinių skaidulų, beta karotino, folio rūgšties ir visai nėra riebalų.
Prieš 7000 m “gimę” Centrinėje Azijoje, svogūnai šiandien yra itin svarbi dalis visose pasaulio virtuvėse. Salotoms, sriuboms, troškiniams, garnyras, kepsniams. Žali, marinuoti, virti, kepti, troškinti – jie tiesiog nepakeičiami.